فروشگاه معماری آرتی زون

فروشگاه معماری آرتی زون

مجله و فروشگاه اینترنتی معماری شامل صدها عنوان پروژه و مقالات معماری و هنر با قیمت مناسب و کیفت بالا - دانلود رایگان پاورپوینت های معماری

آمار بازدید

  • بازدید امروز : 1
  • بازدید دیروز : 262
  • بازدید کل : 210640

پاورپوینت دستگاه تولید شبکه میلگرد جوش شده با جوش مقاومتی


پاورپوینت دستگاه تولید شبکه میلگرد جوش شده با جوش مقاومتی :

در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “دستگاه تولید شبکه میلگرد جوش شده با جوش مقاومتی” را آماده دانلود نموده ایم. این پاورپوینت مربوط به دروس سازه و ساختمان در معماری و عمران می باشد. در این پاورپوینت آموزشی، ابتدا به تعاریف کلمات پرداخته خواهد شد و سپس به بررسی تاریخچه ها و انواع آن ها پرداخته می‌شود. برای دانلود این فایل از دکمه “دانلود پاورپوینت” استفاده نمایید.

چکیده ای از پروژه :

مانطور که می دانید جوشکاری مقاومتی استفاده وسیعی در صنعت به خاطر تمیز بودن و سهولت انجام کار دارد و امروزه گستره استفاده از آن به میکرو اتصال ها و اتصالات بسیار کوچک نیز رسیده است.

در جوشکاری مقاومتی به وسیله عبور جریان بالا از اتصال ( همراه با اعمال فشار ) و ذوب شدن فلزات در نقطه اتصال جوش شکل می گیرد.
این نوع جوشکاری از لحاظ اصول شکل گیری جوش مانند جوشکاری مقاومتی معمولی است ( مانند نقطه جوش Spot Welding ).

قطعات روی الکترود مسی پایین قرار گرفته و الکترود بالایی همراه با اعمال فشار به قطعات رسیده و با اعمال جریان بالا و ذوب شدن در نقطه اتصال جوش شکل می گیرد.

تفاوت این نوع جوشکاری با جوشکاری مقاومتی ساده در این است که در این نوع جوشکاری به خاطر دقت بالای مورد نیاز، کنترل فرآیند مشکل است و دیگر اینکه لایه اکسید ایجاد شده به خاطر کوچک بودن منطقه جوش درصد قابل توجهی از جوش را تشکیل می دهد.


مانطور که می دانید جوشکاری مقاومتی استفاده وسیعی در صنعت به خاطر تمیز بودن و سهولت انجام کار دارد و امروزه گستره استفاده از آن به میکرو اتصال ها و اتصالات بسیار کوچک نیز رسیده است.


بیشتر بخوانید:

در فرایند جوشکاری مقاومت الکتریکی (Electric Resistance Welding - ERW) یا به اختصار جوشکاری مقاومتی (RW)، مقاومت مواد در مقابل عبور جریان الکتریسیته موجب ایجاد گرمای موضعی شده و فشار اعمال شده توسط تجهیزات باعث امتزاج و اتصال آنها می گردد. مدت زمان مورد نیاز جهت عبور جریان به عواملی مانند نوع و ضخامت قطعه، شدت جریان عبوری و شکل سطح مقطع الکترودها بستگی دارد. مقاومت الکتریکی بالاتر موجود در فصل مشترک قطعات، موجب ایجاد گرما شده و پس از رسیدن قطعات به دمای مورد نظر، فشار لازم جهت امتزاج آنها اعمال می گردد.

استاندارد AWS A3.0 این روش را در هر دو گروه فرایندهای جوشکاری ذوبی (Fusion Welding) و جوشکاری حالت جامد (Solid State Welding) ذکر نموده داده است که علت آن، امکان رخداد یا عدم رخداد ذوب طی انجام این فرایند است. به بیانی دیگر بسته به میزان حرارت حاصل از گذار جریان از فلز پایه، امکان ذوب بخشی از سطح دکمه جوش و یا خمیری شدن آن وجود دارد، که در هر دو حالت اعمال فشار مناسب می تواند به ایجاد اتصالی سالم منجر گردد. ترشحات جوش (Spatters) که در برخی از خطوط تولید خودرو ملاحظه می گردد، ناشی از ذوب فلز پایه بوده که با فشار به اطراف پراکنده می شوند.

اربردهای فرایند جوشکاری مقاومتی (ERW)
متداول ترین کاربرد جوشکاری مقاومتی در ساخت بدنه خودروها است. این روش قابلیت فراوانی جهت خودکارسازی (Automation) داشته و امروز تعداد زیادی از ربات های نقطه جوش در شرکت های خودروساز در حال فعالیت هستند. تحقیقات انجام شده نشان از رتبه نخست فرایند جوشکاری مقاومتی در استفاده از ربات از میان تمامی فرایندهای جوشکاری دارد.

صنایع بسته بندی و کلینیک های دندان پزشکی از دیگر مشتریان این فرایند کارآ محسوب می شوند.

انواع فرایند جوشکاری مقاومتی (ERW)
فرایند جوشکاری مقاومتی دارای انواع مختلفی به شرح ذیل است:

جوشکاری مقاومتی نقطه ای (Spot Welding - RSW)
جوشکاری مقاومتی درزی (Seam Welding - RSEW)
جوشکاری مقاومتی زائده ای (Projection Welding - PW)
جوشکاری مقاومتی فشاری سر به سر (Pressure Butt Welding - PBW)
جوشکاری مقاومتی جرقه ای سر به سر (Flash Butt Welding - FBW)

پاورپوینت بررسی روش های کیورینگ و عمل آوری بتن


پاورپوینت بررسی روش های کیورینگ و عمل آوری بتن :

در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “بررسی روش های کیورینگ و عمل آوری بتن” را آماده دانلود نموده ایم. این پاورپوینت مربوط به دروس سازه و ساختمان در معماری و عمران می باشد. در این پاورپوینت آموزشی، ابتدا به تعاریف کلمات پرداخته خواهد شد و سپس به بررسی تاریخچه ها و انواع آن ها پرداخته می‌شود. برای دانلود این فایل از دکمه “دانلود پاورپوینت” استفاده نمایید.

چکیده ای از پروژه :

روش هایی که حضور آب را در کنار بتن تآمین میکند
1.ایجاد برکه آب
2.ایجاد مه(آب پاشی)
3.استفاده از پوشش های خیس
4.استفاده از کاغذ های نفوذ ناپذیر
5.استفاده از پوشش های نایلونی
6.استفاده از مواد محافظ
7.استفاده از قالبهای درجا نگه داشته شده

•روش هایی که با ایجاد حرارت زیاد همراه با رطوبت کافی گیرش بتن را تسریع می بخشند

•1.استفاده از جریان بخار آب

•2.استفاده از بخار آب همراه با فشار


 در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “بررسی روش های کیورینگ و عمل آوری بتن” را آماده دانلود نموده ایم. این پاورپوینت مربوط به دروس سازه و ساختمان در معماری و عمران می باشد.


بیشتر بخوانید:

کیورینگ بتن | عمل آوری بتن

عمل آوری (کیورینگ) حفظ میزان رطوبت و دمای مناسب بتن در سنین اولیه آن (پس از عملیات بتن ریزی) است، به گونه ای که بتن بتواند به خصوصیات طراحی شده دست پیدا کند. عمل آوری بلافاصله پس از بتن ریزی و پرداخت کاری شروع می گردد به گونه ای باید عمل کرد که بتن بتواند به مقاومت و پایایی مطلوب دست پیدا کند.
بدون فراهم آوردن رطوبت مناسب ، مصالح سیمانی بتن قادر به واکنش دهی مناسب جهت پدید آمدن محصولی با کیفیت نیستند. تبخیر آب یا خشک شدن زود هنگام بتن ممکن است آب مورد نیاز برای انجام واکنش های شیمیایی در بتن را ازبین ببرد (که منظور از واکنش شیمیایی هیدراسیون گفته می شود) و در نتیجه بتن قادر به رسیدن به خواص مطلوب خود نمی باشد.
با توجه به سرعت هیدراسیون، دما عامل مهمی در عمل آوری مناسب است، در نتیجه ی پیشرفت در کسب مقاومت در دماهای بالاتر سریع تر اتفاق می افتد. به طور کلی دمای بتن برای دستیابی به سرعت مناسب در کسب مقاومت باید همواره بیش از 10 درجه ی سانتیگراد (50 درجه فارنهایت) باشد.علاوه بر این به هنگام کسب مقاومت دمای مشابهی نیز باید درون بتن فراهم آید تا از پدید آمدن ترکهای حرارتی جلوگیری شود. برای بتن های نمایان، رطوبت اضافی و شرایط وزش باد نیز عوامل مهمی محسوب میشوند. این دو عامل با اثر گذاشتن بر سرعت از دست دادن رطوبت بتن سبب پدید آمدن ترک، کاهش کیفیت سطح بتن و نیز دوام آن میگردند. برای جلوگیری از ترک خوردگی انقباضی خمیری در نظر گرفتن تدابیر احتیاطی جهت کنترل نمودن تبخیر رطوبت از سطح بتن قبل از قرارگیری آن در محل ضروری است .

منبع: کیلینیک بتن ایران

پاورپوینت نگرش معناگرا


پاورپوینت نگرش معناگرا :

در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “نگرش معناگرا” را آماده دانلود نموده ایم. این پاورپوینت مربوط به دروس معماری عمومی می باشد. در این پاورپوینت آموزشی، ابتدا به تعاریف کلمات پرداخته خواهد شد و سپس به بررسی تاریخچه ها و انواع آن ها پرداخته می‌شود. برای دانلود این فایل از دکمه “دانلود پاورپوینت” استفاده نمایید.

چکیده ای از پروژه :

پیوند عالم ماده به عالم روح

بحران معنوی

حذف طبیعت از فضای زندگی

کنار گذاشتن
وجه مقدس طبیعت در نگاه به آن

احیا ماهیت قدسی طبیعت

هنر مقدس رمز است

اصل وحدت


 در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “نگرش معناگرا” را آماده دانلود نموده ایم. این پاورپوینت مربوط به دروس معماری عمومی می باشد.


 

پاورپوینت طاق و گنبد در معماری ایران


پاورپوینت طاق و گنبد در معماری ایران:

در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “طاق و گنبد در معماری ایران” را آماده دانلود نموده ایم. این پاورپوینت مربوط به درس تاریخ معماری می باشد. در این پاورپوینت آموزشی، ابتدا به تعاریف کلمات پرداخته خواهد شد و سپس به بررسی تاریخچه ها و انواع آن ها پرداخته می‌شود. برای دانلود این فایل از دکمه “دانلود پاورپوینت” استفاده نمایید.

چکیده ای از پروژه :

انواع گنبد

•طاق و تویزه

•کلنبه

•چهار ترک

•چهار بخشی

•آهنگ

•ارچین یا مضرس

انواع پوشش های گنبد

•یک پوسته
•دو پوسته
•سه پوسته
•ترکین با باریکه طاق
•گسسته رک

•گسسته نار

 در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “طاق و گنبد در معماری ایران” را آماده دانلود نموده ایم.

پاورپوینت تحلیلی حمام ها


پاورپوینت تحلیلی حمام ها

در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “حمام ها” را آماده دانلود نموده ایم. این پاورپوینت مربوط به درس مبانی نظری معماری می باشد. در این پاورپوینت آموزشی، ابتدا به تعاریف کلمات پرداخته خواهد شد و سپس به بررسی تاریخچه ها و نحوه و انواع آن ها پرداخته خواهد شد. برای دانلود این فایل از دکمه “دانلود پاورپوینت” استفاده نمایید.

در این قسمت برای همراهان گرامی ArtiZone، یک پاورپوینت با موضوع “حمام ها” را آماده دانلود نموده ایم. این پاورپوینت مربوط به درس مبانی نظری معماری می باشد.



 

پاورپوینت تحلیلی با موضوع سازهای ایرانی


پاورپوینت تحلیلی با موضوع سازهای ایرانی

صدای وزش باد ، برخورد برگ درختان با يکديگر ، آوای پرندگان ، صدای موج دريا ،آبشار و . . . اولين نوای موسيقی بود که انسان قبل از تاريخ - قبل از داشتن خط و زبان – شناخت . او با تقليد از طبيعت به وسيله حنجره خود درحين کار، بار ديگر ارتباطش را با طبيعت تکرار می کرد . با دميدن درشاخ يا استخوان تو خالی حيوانات ، تنه پوک و توخالی درختان يا صدف موجودات دريايي ، اصوات قوی تری ايجاد کرد که برای اعلام خطر ، ايجاد ارتباط و خبر رسانی يا برانگيختن ترس در دل دشمن و حيوانات وسيله مناسبی بود .

نقوش موجود بر روی سفالهای پيش از تاريخ در مناطق مختلف ايران مانند تپه سيلک کاشان ، چشمه علی شهر ری و اسماعيل آباد قزوين و . . . گويای وجود مراسم آئينی است که درآنها نقش ساز نيز ديده می شود . تصوير مهر چغاميش (مربوط به 3400 سال ق.م ) بيانگر رواج چنگ درايران است . ظاهرا" اين ساز پايه و الگوی اوليه ای برای ديگر سازهای زهی بوده است . البته اسناد موجود حاکی است که مصريان اولين ملتی بوده اند که چنگ داشته اند .
در تصاوير بجای مانده در حجاريها ، ظروف و . . . هخامنشی و ساسانی اهميت موسيقی و موسيقيدانها و نيز وجود موسيقی مذهبی ، رزمی و بزمی به وضوح مشهود است . در اين دوره سازهای کرنای ، رباب (غژک) ، بربط ، تنبور ، چنگ ، بوق ، سرنا ، شيپور ، نای ، ارغنون ، دف ، چغانه و قاشقک رايج بوده است و خنياگران ( نوازنده ها) به طبقه سوم جامعه تعلق داشته اند . از مشاهده مجسمه های کوچک بدست آمده از شوش با نام نوازندگان ، فرم سازها ، نحوه بدست گرفتن و جزئيات آنها می توان آشنا شد .


صدای وزش باد ، برخورد برگ درختان با يکديگر ، آوای پرندگان ، صدای موج دريا ،آبشار و . . . اولين نوای موسيقی بود که انسان قبل از تاريخ - قبل از داشتن خط و زبان – شناخت . او با تقليد از طبيعت به وسيله حنجره خود درحين کار، بار ديگر ارتباطش را با طبيعت تکرار می کرد.

پاورپوینت تحلیل موزه هنرهای معاصر


پاورپوینت تحلیل موزه هنرهای معاصر

معماری موزه، مجموعه‌ای است از سنت، مدرنیسم و مفاهیم فلسفی که به دست معمار ایرانی کامران دیبا طراحی شده‌است. موزه هنرهای معاصر تهران یکی از موزه‌های شهر تهران است. این موزه در سال ۱۳۵۶ خورشیدی (۱۹۷۷ میلادی) به همت فرح پهلوی در ضلع غربی پارک لاله و در زمینی به مساحت ۲۰۰۰ متر مربع (به جز باغ تندیس‌ها) بنا شد. این موزه شامل مهم‌ترین و جامع‌ترین مجموعه از هنر غربی در قارهٔ آسیا است.با طراحی دید مناسب از حیاط مرکزی به پارک سعی بر برقراری رابطه با پارک نیز دارد. این رابطه در طراحی داخلی نیز با پنجره های دیواری و سقفی حفظ شده است.


معماری موزه، مجموعه‌ای است از سنت، مدرنیسم و مفاهیم فلسفی که به دست معمار ایرانی کامران دیبا طراحی شده‌است. موزه هنرهای معاصر تهران یکی از موزه‌های شهر تهران است.


 

پاورپوینت تحلیل آرامگاه سعدی


پاورپوینت تحلیل آرامگاه سعدی

طرح آرامگاه سعدی در شیراز به سال 1330 به اتمام می رسد. فروغی طرح آرامگاه را با همکاری علی اکبر صادق با الهام گرفتن از عناصر معماری سنتی ایران، طراحی می کند. توصیف عمومی آرامگاه چنین است:
طرح معماری این مجموعه، از یک ایوان ستون دار بلند شبیه به چهل ستون و یک رواق کشیده تشکیل شده است که به صورت یک سازمان دهی شده.l
در محل برخورد ایوان و رواق یک گنبد تعبیه شده که مقبره سعدی در آن قرار دارد و بر فراز آن گنبد، کاشی فیروزه فامی می درخشدایوان اصلی ستون دار که در امتداد مسیر اصلی ورودی قرار دارد، مرتفع و با سقفی صاف است، در حالی که رواق مزبور، کوتاه تر و متشکل از شماری دهانه قوسی شکل است.

ارامگاه فردوسی

آرامگاه شاعر پرآوازه ایران، حکیم ابوالقاسم فردوسی در استان خراسان رضوی، شهر تاریخی توس قرار داردآرامگاه فردوسی در ۲ مرحله؛ یکی در زمان پهلوی اول و مرحله بعد در زمان پهلوی دوم به شکل امروزی ساخته شده است.


در محل برخورد ایوان و رواق یک گنبد تعبیه شده که مقبره سعدی در آن قرار دارد و بر فراز آن گنبد، کاشی فیروزه فامی می درخشدایوان اصلی ستون دار که در امتداد مسیر اصلی ورودی قرار دارد، مرتفع و با سقفی صاف است، در حالی که رواق مزبور، کوتاه تر و متشکل از شماری دهانه قوسی شکل است.

برج قابوس، باباطاهر عریان و صادق هدایت


مجموعه 3 پروژه در یک پاورپوینت تحلیل برج قابوس، باباطاهر عریان و صادق هدایت

برج قابوس در سال 375 ه . ش(1010سال پیش) به دستور قابوس حاکم گرگان ساخته شد. برج یا گنبد قابوس با 70 متر ارتفاع از سطح زمین بلندترین بنای آجری جهان است . این بنا با آجرهای زرد رنگ و به شکل یک استوانه ی چند وجهی ساخته شده است. برج در شهر گنبد کاووس قرار دارد و نام شهر هم از این بنا گرفته شده است. نام شهر در اصل گنبد قابوس بوده است.
تبیان درباره برج قابوس نوشته است : «برج قابوس بن وشمگیر» مرتفع‌ترین برج آجری ایران و یکی از بلندترین برج‌های آجری جهان است که در سی و ششمین اجلاس یونسکو در مسکو به ثبت جهانی رسید.

در ضلع جنوبی آن یک ورودی قرار دارد که 5/1 متر عرض و 55/5 متر ارتفاع دارد. در درون طاق هلالی سر در آن ، مقرنسی است که به نظر می‌رسد در مراحل نخستین پیشرفت این نوع تزئینات معماری و گچ بری است . شاید این مقرنس ساده و در عین حال زیبا از اولین نمونه‌های مقرنس سازی در بناهای اسلامی می‌باشد که بتدریج تکمیل شده است.

دو ردیف کتیبه کوفی بصورت کمربندوار بدنه را آرایش کرده است که یک ردیف آن در 8 متری پای آن و دیگری بالا در زیر گنبد مخروطی قرار دارند. نوع نوشته کوفی کتیبه‌ها ساده و آجری است. حروف آن آرایش ندارند و بر جسته و خوانا می‌باشند و حاشیه‌ی دور آنها قاب مستطیلی شکلی است از آجر. قابوس بن وشمگیر به زبان عربی علاقه‌ای خاص داشت و بدین سبب کتیبه‌های این بنا به زبان عربی و خط کوفی نگاشته شده است.

-ترجمه ی متن کتیبه:
-بنام خداوند بخشنده ی مهربان
-این است کاخی بلند
-برای امیر شمس المعالی
-فرمانروا پسر فرمانروا
-قابوس پسر وشمگیر
-در زندگانی‌اش امر کرد به ساخت آن
-در سال سیصد و نود و هفت هجری قمری
و سال سیصد و هفتاد و پنج هجری شمسی
برج در طی عمر خود سه بار تعمیر ومرمت شد آخرین بار نیز در سال 1349 تعمیر اساسی آن انجام گرفت بطوری که این شاهکار معماری اسلامی که با شکوه کمترین ابنیه قرن چهارم هجری است حفظ و مصون گشت . مصالح بکار رفته در این بنا ملات ساروج و آجر است این بنا تماماً از آجرهای پخته قرمز ساخته شده است.
افسانه ای است که می گوید پیکر بی جان ابوالمعالی در تابوتی بلورین جای داشت و از ارتفاع ۵۰ متری سقف برج با زنجیری آویخته بود و هر بامداد فروغ خورشید از روزنه ۲ متری گنبد بدان می تابید.

به عقیده مدیر پژوهشی پایگاه تاریخی شهر جرجان، گنبدکاووس در دوران های پیش از اسلام در ایران، استودان (تابوت) بزرگان را به نحوی می ساختند که دشمن به استخوان های آنان دسترسی نداشته و این مطلب را درباره استودان انوشیروان به تفصیل گفته اند. اما نظر به این که قابوس مسلمان بوده، نمی توان پذیرفت که پیکر وی به صورت همیشگی با تابوت آویخته شده باشد


برج قابوس در سال 375 ه . ش(1010سال پیش) به دستور قابوس حاکم گرگان ساخته شد. برج یا گنبد قابوس با 70 متر ارتفاع از سطح زمین بلندترین بنای آجری جهان است . این بنا با آجرهای زرد رنگ و به شکل یک استوانه ی چند وجهی ساخته شده است. برج در شهر گنبد کاووس قرار دارد و نام شهر هم از این بنا گرفته شده است.

پاورپوینت طاق و گنبد در معماری


پاورپوینت طاق و گنبد در معماری

مقدمه :

طاق و گنبد :

به دلیل کمبود چوب در فلات مرکزی ایران، جهت پوشش سقف، از خشت و آجر استفاده می شده که به صورت طاق یا گنبد این عمل صورت می گرفته است. فرق عمده طاق و گنبد در این است که طاق مانند یک نیم استوانه است، یعنی قوسی که در مسیر یک خط ادامه یافته و گنبد یک نیمکره است؛ بدین معنی که قوس، حول یک نقطه در محیط خود، دوران داده شده است. البته این یک توصیف کلی است و فرم همه طاق ها و گنبد ها، مطابق تعاریف فوق نمی باشد.

بنا بر تقسیم بندی استاد محمد کریم پیرنیا، چهار نوع طاق قوسی وجود دارد که به اختصار توضیح داده می شود:

1. طاق آهنگ

طاق آهنگ مانند یک نیم استوانه است که با مصالح بنّایی اجرا می شود و بر روی دو دیوار باربر و دیوار انتهای قوس قرار می گیرد. معروف ترین و بزرگترین طاق از این نوع، طاق کسری در تیسفون با 30 متر ارتفاع و 25 متر دهانه قوس است.

2. طاق چهاربخش

هرگاه دو طاق آهنگ، یکدیگر را به طور قایم قطع کنند، از تقاطع آنها، یک طاق چهار بخش تشکیل می شود؛ مانند طاق شبستان غربی مسجد جمعه اصفهان

3. طاق و تویزه

طاق و تویزه مانند یک نیم استوانه آجری یا خشتی است که دنده های قوسی شکلی در داخل طاق، به نام تویزه وجود دارد و بار سقف را این تویزه ها به دیوار زیرین انتقال می دهند

4. طاق کلنبو

جهت اجرای طاق کلنبه، ابتدا چهار تویزه بر روی چهار پایه طاق می زنند و سپس بین تویزه ها را با خشت و آجر پر می کنند.

انواع گنبد

بنا بر تقسیم بندی استاد پیرنیا، گنبد نیز از لحاظ فرم به چهار گروه تقسیم می شود:

1. گنبد نار (گنبد پیازی ، نیم کره)

این نوع گنبد، رایج ترین نوع گنبد در ایران است. فرم این نوع گنبد، کروی است و پوشش اصلی سقف اکثر مساجد مهم ایران نظیر مسجد جمعه، مسجد امام و مسجد الله وردی خان در اصفهان و مسجد جامع یزد و مسجد و مدرسه آقا در کاشان می باشد. گنبد این مساجد به صورت دو پوسته است، یعنی در واقع دو گنبد بر روی هم اجرا شده است

2. گنبد رک

گنبد رک صورت هرمی و یا مخروطی است و غالباً بر روی یک پایه استوانه ای و یا منشوری قرار می گیرد. معروفترین این نوع، گنبد قابوس در شهری به همین نام در استان مازندران است که آرامگاه شمس المعالی، قابوس بن وشمگیر آل زیار است و از بهترین نمونه های معماری قرن چهارم هجری قمری محسوب می شود.
از این نوع گنبد، جهت مقابر سلاطین و امرای دوره سلجوقی نیز بسیار استفاده شده استگنبد رک در کرانه دریای خزر بسیار مورد استفاده قرار گرفته و می توان بیان نمود که در این کرانه، بیش از سایر مناطق ایران گنبد رک وجود دارد.
دلیل آن اولاً به این خاطر است که این گنبد از لحاظ اقلیمی، بهتر از گنبد ها نار برای این منطقه است؛ زیرا نزولات جوی را سریعتر و بهتر از گنبد نار از ساختمان دور می کند و در ثانی شباهت زیادی به بام های شیبدار اهالی منطقه دارد.
در این کناره، این نوع گنبد را با خرپای چوبی و پوشش کاشی، سفال و یا تخته لت احداث می کنند.اگر مصالح گنبد رک آجری باشد، غالباً گنبد را دوپوسته اجرا می کنند تا مقیاس زیر گنبد، متناسب باشد و از لحاظ سازه ای نیز از استحکام بیشتری برخوردار باشد

3. گنبد خرپشته

نوع سوم گنبد ها، گنبد خر پشته است که مانند گنبد رک، هرمی است منتهی سطوح جانبی هرم در این نوع گنبد، با هم برابر نیستند. مثال خوب آن، گنبد مشهد میر بزرگ در آمل است که مربوط به دوره شاه عباس اول صفوی می باشد.

4. گنبد اورچین

گنبد اورچین شبیه گنبد رک، مخروطی است ولی روی آن پلکانی می باشد. این گنبد به نام های گنبد پلکانی و یا مضرس و در انگلیسی به نام «Pineapple Dome» یا گنبد آناناس خوانده می شود. نگارنده شبیه این گنبد را در هیچ مکانی و هیچ کتابی بجز در ایران و عراق ندیده است.
در ایران نیز فقط محدود به چنوب غربی کشور است که تعداد آنها زیاد نیست و لذا منحصر به فرد می باشند.معروفترین این نوع گنبد، متعلق به مقبره دانیال نبی در شوش است.
از دیگر ابنیه ای که دارای گنبد اورچین هستند، می توان از مقبره حضرت سربند و بقعه یعقوب لیث در دزفول، امامزاده عبد الله در شوشتر، امامزاده جعفر در بروجرد، امامزاده میر محمد در جزیره خارک، بقعه صلاح الدین محمد در آبدانان از استان ایلام و همچنین گنبد سلطان زبیده و مزار شیخ عمر سهروردی در بغداد نام برد.

انواع قوس:

.1قوس تیزه دار(جناغی) : قوس هایی که نوک آنها تیز است .

.2قوس مازه دار:قوس هایی که نوک آنها تیز نیست .

گنبد خاگی:

گنبدی که از دوران قوس بیز کند بوجود آید . مانند گنبد تاج الملک مسجد جامع اصفهانگنبد کمبیزه : گنبدی که قاعده اش به جای دایره بیضی باشد. مانند مسجد حاج رجبعلی در تهران ، امامزاده زید ورامین ، امامزاده عبدالله و امامزاده عبیدالله دماوند

علت دو پوسته بودن گنبد:

...


پاورپوینت طاق و گنبد در معماری

به دلیل کمبود چوب در فلات مرکزی ایران، جهت پوشش سقف، از خشت و آجر استفاده می شده که به صورت طاق یا گنبد این عمل صورت می گرفته است. فرق عمده طاق و گنبد در این است که طاق مانند یک نیم استوانه است، یعنی قوسی که در مسیر یک خط ادامه یافته و گنبد یک نیمکره است؛ بدین معنی که قوس، حول یک نقطه در محیط خود، دوران داده شده است. البته این یک توصیف کلی است و فرم همه طاق ها و گنبد ها، مطابق تعاریف فوق نمی باشد.


© 2015 | تمام حقوق سایت محفوظ و متعلق به آرتی زون می باشد. طراحی شده توسط Artizone

فید خبر خوان    نقشه سایت    تماس با ما